Jan-Hein Sloesen, directeur bestuurder van het Cultuurcluster in Roosendaal, ziet helemaal voor zich hoe een dag in de nieuwe Sint Jan voelen gaat. Hij neemt u graag mee.

Ik stap uit op het station in Roosendaal en hoor in de verte de klanken van een carillon, die mij lokken naar een bijzonder gebouw in het hart van Roosendaal: de Sint Jan. Volgens de reisgids in mijn hand is dit rijksmonument tegenwoordig een van dé culturele hotspots van Brabant, dus ik besluit een kijkje te gaan nemen. Wat kun je hier beleven, ervaren, meemaken en voelen? Ik loop de trap op en wil de deur openen, als deze plots al voor me open wordt gedaan. Een portier in prachtig pak, met het logo van S&L service, heet me met een vriendelijke lach van harte welkom. ‘Wat kan ik hier allemaal doen?’, vraag ik hem. Waarop hij antwoordt: ‘Meneer, ik wil u er van alles over vertellen maar dat ga ik niet doen. Laat u verassen, u zult niet teleurgesteld worden!’

Na deze vriendelijke woorden stap ik naar binnen en word ik getroffen door de grandeur van het gebouw. Een prachtig altaar met bladgoud straalt me tegemoet. Ik loop naar het altaar toe en passeer onderweg meerdere glazen ruimten die bol staan van bedrijvigheid. Het gebouw is modern met al deze transparante ruimtes, maar toch kan ik goed zien en voelen wat de historie van de kerk is geweest. In elke ruimte zie ik mensen bezig: ze maken kunst, studeren, bekijken een expositie, volgen een workshop, geven les, bruisen van energie tijdens een vergadering of zijn op een laptop aan het werk. Er is hier duidelijk van alles gaande, en dat verklaart de gezellige drukte in de Sint Jan.

Ik lees dat de units te huren zijn, voor een dagje of een paar uur maar ook voor langere tijd.

Een van de units draagt de titel ‘maakplaats’. Hier zitten groepen jongeren die met elkaar aan het werk zijn. Een paar van hen zien mijn vragende blik en vertellen dat ze werken aan een nieuwe theatervoorstelling, hun buren organiseren een rondleiding door de kerk en het laatste groepje werkt aan ideeën voor een nieuwe expositie. Iedereen mag hier werken aan nieuwe projecten en krijgt daarin ondersteuning van het personeel in de Sint Jan en van het Cultuurcluster om het op locatie uit te voeren. Zo worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht.

Aangekomen bij het altaar zie ik een groot activiteitenbord en lees dat hier vandaag van alles te doen is. Een gecombineerd lezingenprogramma en een expositie van vooraanstaande kunstenaars waarvan de kunst maar eens in het uur naar beneden komt uit het plafond. Koren repeteren hier, orgelconcerten vinden gratis plaats, jongeren organiseren hier bijzondere evenementen zoals debatten en creatieve happenings en eens per maand vind er een pop-up markt plaats, met elke keer een ander thema: van kerstmarkt of boekenmarkt tot de presentatie van de profielwerkstukken van Roosendaalse scholieren.

Verder lees ik dat er morgen een condoleance bijeenkomst in de kerk plaatsvindt, begeleid door een kerkkoor en prachtige muziek uit het gerestaureerde orgel. Blijkbaar gaat dit samen met de bedrijvigheid in de glazen units en kunnen er meerdere functies tegelijkertijd plaatsvinden in het gebouw. Ik zie ook dat de kerk voor andere bijeenkomsten gebruikt wordt: feestelijkheden na een doop of trouw, de Lintjesregen, de start van een schooljaar of juist de diploma-uitreiking.  

Mijn aandacht wordt getrokken door een kleine deur aan de zijkant van de kerk. Ik ga hier naar binnen en ontdek een serene Mariakapel met een prachtig houten Mariabeeld. Meerdere Roosendalers zitten hier om te bidden of voor een kort momentje van bezinning.

De tocht door het gebouw maakt me dorstig. Nabij het altaar is een klein terras waar ik aan een tafeltje ga zitten. Ik word alleraardigst bediend door iemand van S&L service, die vraagt of ik wat wil drinken. Ik begin met een kopje koffie met een Sint Janskoekje en besluit een hapje te eten. Tot mijn verbazing bevat de kaart gerechten van restaurants uit heel Roosendaal, ik kan van alles kiezen! De ober neemt mijn bestelling op en tipt me het biertje van de plaatselijke brouwerij, die ook in de Sint Jan gevestigd is. Natuurlijk wil ik dit proeven! Terwijl ik geniet van mijn biertje zie ik een bezorger binnenwandelen met een warme maaltijd. De bediening van de Sint Jan maakt deze mooi op op een bordje en serveert deze aan mijn tafel.

Na een heerlijke maaltijd is het tijd om weer huiswaarts te keren. Ik reken af en mijn jas wordt al vanuit de garderobe van S&L service aangereikt. De deur wordt weer galant opengehouden door de portier. Hij vraagt of ik een fijne dag gehad heb en of ik inderdaad verrast werd? Terwijl hij me uitzwaait besluit ik dat ik hier zeker vaker ga komen.